La ce sa ne asteptam cind ne interpretam visele


La ce sa ne asteptam cind interpretam visele?

Toata lumea crede ca visele noastre sint profetice, ca ele ne dezvaluie cursul evenimentelor viitoare. Toata lumea procedeaza cu visele ca cu un joc de divinatie cum e tarotul sau I Ching. De aceea nimeni nu se preocupa de asociatiile libere* care trebuie facute la fragmentele visului ca sa obtina o vedere mai larga asupra visului in intregul sau.

Consultam o carte de divinatie prin vise si tragem concluzia comoda ca visul nostru insemna cutare lucru – de exemplu primirea unei mosteniri sau vindecarea dupa o boala – la mintea cocosului.

look-inside

Sigmund Freud si apoi C. G. Jung au demonstrat stiintific ca visele nu se interpreteaza asa, dupa metoda comuna, si mai ales ca ele (visele) ne vorbesc despre temerile noastre inconstiente, despre aspiratiile la care… visam, despre iubirile interzise si miniile ascunse.

Jung a mers mai departe cu interpretarea lor ca sa ne arate cum ne putem dezvolta armonios integrind in minte, rational, mesajul sau chiar invataturile pretioase servite prin vise – asa-zisul proces de individuatie.**

Deci o interpretare serioasa nu ne conduce neaparat la evenimentele viitoare, asa cum credem mai toti.

O interpretare serioasa, stiintifica, ne dezvaluie viata noastra interioara, lucrurile pe care nu le stim si nici macar nu le banuim despre noi.

De exemplu, un barbat a visat deseori fie ca se afla la mare in concediu cu mama si alte persoane necunoscute in realitate, fie ca venea din concediu si pe ultima suta era o intr-o stare de graba anxioasa ca sa nu piarda trenul etc. Interpretarea i-a readus in minte un eveniment foarte grav, din punct de vedere emotional, petrecut la mare, pe vremea cind era copil mic si s-a pierdut de mama lui. Visul il reintorcea mereu acolo cautind sa repare defectiunea emotionala astfel incit viata visatorului, acum adult, sa nu se resimta.

Interpretarea visului lui l-a ajutat, asadar, sa-si recapete pofta de viata si sperantele care ii erau practic anihilate de acest eveniment ramas in strafundul mintii sale ca o aschie infipta in deget.

Nu toate visele ne duc la intimplari „rele”, negative – sint vise care se ocupa de problemele noastre actuale sau de procesul de individuatie, cum am mai zis. Dar ca descifram mesajul viselor noastre trebuie sa procedam sistematic asa cum ne-au invatat Freud si Jung.

icon

*Metoda asociatiilor libere a fost inventata de Freud si consta in a asocia pe marginea elementelor viselor spunind practic tot ce ii sugereaza visatorului. Metoda este explicata in cursul despre interpretarea viselor in maniera Freud.

**Procesul de individuatie este una din notiunile fundamentale create de Jung. El se refera la realizarea plenitudinii mentale prin asimilarea imaginilor inconstientului colectiv.


Ilustratia: JerzyGorecki pixabay.com.

Publicitate

2 răspunsuri la „La ce sa ne asteptam cind ne interpretam visele”

  1. M-au interesat intotdeauna visele si cred ca au ceva mai mult de spus despre noi decit stim deja. Mi-a placut sa-l citesc pe Freud, editia prescurtata, si as vrea sa ating si eu acest nivel la care a ajuns el ca sa-mi interpretez citeva vise ciudate ca si pe ale prietenei mele. Daca poti sa ma indrepti spre cineva care da cursuri sau preda stiinta viselor cum ii spui tu si altii iti ramin dator.

    1. Sint ceva cursuri, persoane nu stiu. Un curs il prezint si eu aici pe pagina din meniu – CURSURI. Eu l-am urmat si mi-a placut pentru ca are si exercitii pentru acasa la care esti asistat. Asa ca e un bun inceput mai ales daca vrei sa inveti dupa metoda comparata foarte bine prezentata in curs. mai departe poti cere ajutor contra unei taxe infime. merita sa incerci.

Posteaza un vis sau comenteaza

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: