La ce sa ne asteptam cind interpretam visele? Toata lumea crede ca visele noastre sint profetice, ca ele ne dezvaluie cursul evenimentelor viitoare. Toata lumea procedeaza cu visele ca cu un joc de divinatie cum e tarotul sau I Ching. De aceea nimeni nu se preocupa de asociatiile libere care trebuie facute la fragmentele visului ca sa obtina o vedere mai larga asupra visului in intregul sau. Consultam o carte de divinatie prin vise si tragem concluzia comoda ca visul nostru insemna cutare lucru – de exemplu primirea unei mosteniri sau vindecarea dupa o boala – la mintea cocosului.

Visele noastre ne reveleaza adeseori lucrurile minunate care se petrec inauntrul nostru

Visele noastre ne reveleaza adeseori lucrurile minunate care se petrec inauntrul nostru

Sigmund Freud si apoi C. G. Jung au demonstrat stiintific ca visele nu se interpreteaza asa, dupa metoda comuna, si mai ales ca ele (visele) ne vorbesc despre temerile noastre inconstiente, despre aspiratiile la care… visam, despre iubirile interzise si miniile ascunse. Jung a mers mai departe cu interpretarea lor ca sa ne arate cum ne putem dezvolta armonios integrind in minte mesajul sau chiar invataturile pretioase servite prin vise – asa-zisul proces de individuatie.

Deci o interpretare serioasa nu ne conduce la evenimentele viitoare asa cum credem mai toti. O interpretare serioasa, stiintifica, ne dezvaluie viata noastra interioara, lucrurile pe care nu le stim si nici macar nu le banuim despre noi. De exemplu, un barbat a visat deseori fie ca se afla la mare in concediu cu mama si alte persoane necunoscute in realitate, fie ca venea din concediu si pe ultima suta era o intr-o stare de graba anxioasa ca sa nu piarda trenul etc. Interpretarea i-a readus in minte un eveniment foarte grav, din punct de vedere emotional, petrecut la mare, pe vremea cind era copil mic si s-a pierdut de mama lui. Visul il reintorcea mereu acolo cautind sa repare defectiunea emotionala astfel incit viata visatorului, acum adult, sa nu se resimta.

Interpretarea visului lui l-a ajutat, asadar, sa-si recapete pofta de viata si sperantele care ii erau practic anihilate de acest eveniment ramas in strafundul mintii sale ca o aschie infipta in deget.

Nu toate visele ne duc la intimplari „rele”, negative – sint vise care se ocupa de problemele noastre actuale sau de procesul de individuatie, cum am mai zis. Dar ca descifram mesajul viselor noastre trebuie sa procedam sistematic asa cum ne-au invatat Freud si Jung.

Reclame