Am citit cu placere despre pisici si cum intervin ele in visele noastre pe pagina de Facebook a Asociatiei pentru promovarea psihanalizei. Oricine are pisica are si vise cu ea. Parerea mea este ca cel mai mult conteaza in astfel de vise relatia afectiva pe care o are pisica cu omul, mai precis cu persoana care o ingrijeste. Nu as zice ca toate posesoarele de pisici au o relatie pozitiva. Am vazut si auzit de persoane care isi tortureaza animalele de companie pentru ca iubirea lor se exprima prin sadism iar animalele nu riposteaza. Oamenii pot fi foarte rai cu animalele si asta nu e deloc o noutate.

Asadar cred ca afectiunea care leaga pisica si omul poate fi vehiculul visului. In fond, asa cum zice Freud, visele noastre sint realizari de dorinte iar acest dorinte provin din aria emotiilor erotice. Nicio mirare deci daca in vise ne apar psicile noastre favorite sau, mai des, aluzii la ele.

Interesant si modul cum pisicile par sa amplifice complexele noastre adeseori adormite. Nu am materiale semnificative despre acest proces si cred ca un psihanalist este mai in masura sa le analizeze si explice. Dar pot sa inteleg de ce aceste complexe cu o forta emotionala iesita din comun sint angajate de psihicul pisicilor. Ele – complexele – au un impact chiar si asupra eului adormit al omului si pot determina trezirea atunci cind emotiile actualizate la viata nu mai pot fi dominate de munca visului.

Nu am pretentia ca am aruncat o lumina asupra problemei viselor noastre cu pisici, dar cred ca putem sa ne gindim serios la valarea psihica a afectivitatii care poate lega chiar si specii diferite. De aici cred ca am putea specula mai departe si ne-am putea gindi si la alte entitati, de genul ingeri sau arhangheli, care populeaza literatura si miturile religioase ca si visele stramosilor daca nu si pe ale noastre. De exemplu visele cu extrateresti!

Reclame