Death Valley

Death Valley

Visele de moarte sint printre cele mai interesante daca ne luam dupa numarul cautarilor pe Google. De la inceput sa spun ca sint foarte rare visele in care visatorul insusi moare. Eu nu am avut un asemenea vis si nici nu am cunscut pe cineva sa aiba acest vis. In schimb visam moartea altora: prieteni, rude, colegi de serviciu. Ce inseamna aceste vise?

Din experienta mea visele de moarte nu sint de moarte. Pot fi urmare a sentimentelor noastre dusmanoase fata de cei visati. Le dorim moartea, cu alte cuvinte. Intrucit acest sentiment este in general respins ca imoral, el poate aparea totusi in vise. Moativele pentru care dorim moartea apropiatilor? Un amic care ne-a inselat asteptarile, o ruda care concureaza cu noi la pretuire familiei (caz foarte des intilnit mai ales intre frati, surori), un sef sau patron care ne trateaza cu dispret (cel putin asa credem noi).

Dar visele cele mai dese cu subiectul moarte sint acelea in care visam morti (persoane cu adevarat decedate). Si eu am avut nenumarate cu persoane pe care le-am regretat. Recent am visat-o chiar pe mama care a murti acum citeva luni si care imi spunea in vis ca ma iubeste foarte tare (contrar a ceea ce credeam eu in realitate). Acest vis poate fi unul de compensatie, mai ales ca ma vedeam in el singura pe lume, fara niciun ajutor si mai ales fara niciun ban!

Un amic de-al meu a visat un prieten decedat ca ii spunea in vis ca e foarte rau „acolo”. „Acolo” era un fel de spital in care era internat de ceva vreme. Spitalul era foarte aglomerat si din acest motiv sederea era foarte putin confortabila. Probabil ca erau si alte inconveniente.

O prietena l-a visat pe tatal ei decedat ca era viu si nevatamat. Aici compensarea este foarte evidenta: isi dorea ca tatal sa fie viu in continuare pentru ca tinuse mult la el.

O categorie de vise in care apar mortii sint cele care prevestesc viitorul. In antichitate, personajele importante defuncte – oameni politici, preoti, filozofi etc. – care apareau in vise se considera ca ne comunica lucruri despre viitor. Visele cu ei erau, deci, profetice. Explicatia acestei credinte este simpla: deoarece se credea ca mortii nu au murit ci continua sa existe intr-un alt tarim, era perfect posibil sa aiba si capacitati premonitive pentru ca si-au eliberat sufletul de cenzura trupului. Cu atit mai mult personajele importante care, spre deosebire de oamenii de rind, putea avea chiar in timpul vietii viziuni profetice.

Exista totusi si vise care prevestesc moartea? Iata o intrebare foarte incitanta.

In general moartea nu este reprezentata in vis ca atare, adica pur si simplu moarte. Stiu din experienta cu alte persoane care au decedat ca moartea este simbolizata dupa modeulul biblic al unui tarim luminos si plin de verdeata in care cineva – viitorul defunct – isi intilneste rudele deja decedate (care, evident, sint vii in vis), prietenii iubiti si chiar animalele de companie. Aceasta categorie de vise ne introduce in domeniul religiei. Dar in religia crestin-ortodoxa visele de acest gen nu sint foarte pretuite. Ca sa-l citam pe monahul Serafim Rose, ele nu vin de la Dumnezeu (adica nu sint reale) ci de la Diavol si au drept scop sa ne deruteze, sa ne ascunda realitatea sumbra a mortii in pacat.