Visele inspirate de pandemie


În general, sunt vise despre prezenţa unor persoane străine în casa sau camera visătorului.

Coronavirus

Casa este privită ca un simbol al individului, a ceea este el din punct de vedere psiho-somatic. Prezenţa unor persoane străine este privită ca o ofensă adusă proprietăţii şi intimităţii. Gîndeşte-te cum ai acţiona în realitate dacă te-ai trezi cu cîţiva străini în casa ta, care nu vor în ruptul capului să iasă sau chiar se arată ameninţători. Prezenţa lor este resimţită ca o încălcare flagrantă a drepturilor tale de proprietar.

Am înregistrat vise în care apar necunoscuţi pe care visătorul încearcă să-i dea afară cu mai mult sau mai puţin succes.

Sau, într-un alt caz, e vorba de familii cu copii care vin să locuiască împreună cu visătorul deşi nu au niciun drept să facă asta.

Un vis care mi s-a părut extrem de interesant: visătorul – bărbat – visează că urcă pe o scară care duce la el şi este urmat şi chiar înghiontit de circa trei bărbaţi cam ameţiţi de la băutură, se pare că turişti, care grăbesc şi ei în aceeaşi direcţie, fără nicio jenă, cerînd să li se facă loc. De remarcat scara în formă de spirală – un simbol evident al spiralei ADN.

Mai există şi o altă temă care poate apărea în legătură cu pandemia. Tema hoţilor. Visătorului i se fură maşina personală sau alte ansamble care formează maşina – şi aici putem vedea clar aluzia la infecţie (părţile “furate” putînd fi indicaţii somatice).

Tema invaziei apare şi ea – o invazie extraterestră de la o civilizaţie extrem de avansată. Acest aspect contrastează vizibil cu ceea ce ştim despre conformaţia virusului care nu este de fapt un organism complex dar poate fi „avansat” în sensul că suferă mutaţii care îl pot face mult mai „sofisticat”.

Şi în fine, furtuna. Cineva visează pe mama defunctă care îi arată pe fereastră cum se apropie o furtună devastatoare. Visul a apărut cu circa o săptămînă înainte de răspîndirea infecţiei în România. El arată şi evoluţia evenimentelor în Bucureşti care este pur şi simplu devastat. Visătorul scapă cu viaţă în chip miraculos…

Visul cu furtuna conţine şi tema prezenţei a trei persoane străine, de astă dată în casa mamei, pe care visătorul încearcă să le gonească dar pe un ton nu prea ferm, ci mai degrabă amiabil.

Visătorul are cunoştinţe de vocabular şi simboluri creştine şi asociază la cele trei prezenţe conceptul de sfîntă treime. Desigur că ideea de a goni treimea i se pare, iniţial, inexplicabilă şi inacceptabilă. A asocia divinitatea de flagelul pandemiei nu este însă de neînţeles. Ea trimite la mitul biblic al Sodomei şi Gomorei.

Este interesant că, deşi mai puţin bazate pe fenomenul oniric, persoane şi entităţi ştiinţifice sau paraştiinţifice au lansat deja ideea că infectarea cu virus nu este de origine terestră (o ramificaţie a teoriei conspiraţiei). Ea provine cumva de sus, din atmosferă/cer, ca şi cum cineva sau ceva ar stropi pămîntul cu viruşi. Asta ar explică şi modalitatea răspîndirii aproape uniformă şi rapidă.

Şi încă ceva, viruşii ar exista deja în fiecare din noi şi devin periculoşi, mortali, doar la unii, din motive imposibil de cunoscut.

Să conchidem că tema penetrării ilegale şi ofensatoare a spaţiului intim, psiho-somatic, şi nevoia de ripostă este cea mai frecventă în visele inspirate de ameninţarea infecţiei virale. Este logic să fie aşa întrucît în realitate sîntem total în puterea acestor agresori.


Sursa imaginii: phmovement.org/coronavirus-statements-and-responses-from-phm/

9 răspunsuri la „Visele inspirate de pandemie”

  1. Visele de penetrare in spatiul intern, intim, pot fi in legatura si cu probleme sexuale, feminine. Am aflat de curind despre un vis de acest gen care viza amintirea unei traume sexuala si totdoata teama de sarcina. Femeia care l-a visat a avut intr-adevar dificultati sociale la momentul in care a dat nastere si a trait o perioada lunga stari de panica. Dar poate ca aceste motive sint subordonate motivului principal sau sint trezite la viata de teama infectarii virale. Asta nu inseamna ca ele sint sursa visului.

  2. Am un vis care ma gindesc ca ar fi si el despre coronavirus. Ma invirt prin niste suburbii necunoscute ale orasului cu drumuri desfundate si incurcate rau. Incerc sa gasesc un reper, undeva de unde sa iau ceva spre casa. In vis apare si un prieten cu care ma vad foarte rar dar pe care il vedeam ca pe un fel de protector. Nu ma ajuta nici el.

    1. Te invirti prin jur adica nu te-ai hotarit sa te apuci de treaba la modul serios de ceva care este important. Sau poate ca este (si) despre virus prin faptul ca nu stii cum sa abordezi problema (nu ai reper, mijloc de acces).Prietenul care nu te ajuta desi aveai incredere in el poate fi o aluxie la ceva petrecut in trecut. Poate ai apelat la el intr-o situatie importanta si te-a lasat balta.

    1. Daca nu stim visul nu putem vorbi. Insa in general visele care au preziceri sint foarte rare la omul modern si sint introduse de autoritati sau persoane publice. Mai sint si cele in care vezi pe bune ce va urma. In fine, cele simbolice, foarte greu de descifrat.

Posteaza un vis sau comenteaza

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: