Apa

Valuri
Sursa pixabay.com Dimitrisvetsikas

Apa in vise inseamna o multime de lucruri, dar in general necaz. Apa este materia prima sau ambientul primordial al fatului (lichidul amniotic) – a visa apa poate insemna deci o reintoarcere la obirsii, la vremea cînd nu te nascusei (la romani exista injuraturi care te trimet la „obirsii”). Apa spala, de aceea presupune murdarie morala sau materiala (prin extensie, necazuri finaciare, banii fiind intotdeauna asociati cu murdaria). Apa curata, de aceea poate insemna un instrument de distrugere iar visul cu apa multa – potop – poate sa aiba o legatura cu mînia sau ura neimplinite, inconstiente. Sau cu frica de pacatele nemarturisite care sa nu fie cumva sanctionate, la persoanele religioase.

Apa este lichidul vietii si visam ca bem cu nesat ca Freud in visele sale. El asocia setea din vis cu obiceiul de a mînca masline sarate inainte de culcare si interpreta aceste vise ca vise de comoditate, caci il scuteau de osteneala de a se trezi pentru a bea.

Te vezi înotînd in apa cu mare placere si usurinta? Aminteste-ti de zicala: “se simte ca pestele in apa”. Adica, bine in pielea lui, confortabil etc. Un vis bun, de obicei cu efect imediat: te trezesti bine dispus si gata sa iei totul de la capat.

Apa poate fi asociata si cu vidul, cu neantul, ca sa vorbim putin filozofic. Ca in filmele lui Tarkovski, unde vezi fragmente de obiecte duse de apa, ca in zicala “s-a dus pe apa simbetei”. Deci, poate sa fie o indicatie ca ceva este pe cale de a se destrama, disipa, dizolva, poate chiar transforma (vezi apa botezului). Sau pur si simplu ca nimic nu dureaza la infinit.

Deci, repet, apa are foarte multe semnificatii adeseori contradictorii.

In dictionarul de vise al lui Gustavus Miller citim: daca apa este murdara inseamna necaz. Daca se ridica amenintator ca la o inundatie inseamna ca vei lupta ca sa rezisti raului si eventual vei sucomba lui.

Posteaza un vis sau comenteaza

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: