Trebuie spus de la început că în psihanaliză visele nu se interpretează într-o manieră convenţională, cu ajutorul cheilor prefabricate (ca în metodele populare). Sigmund Freud a stabilit o metodă pe care a numit-o ştiinţifică, reţinînd totuşi din tradiţie ideea că visele au sens. Lumea ştiinţifică a timpului său – şi o mare parte din cea de azi – nu credea/crede că visele au semnificaţie. Freud a făcut acest pas uriaş de la negarea importanţei viselor, la afirmarea ei şi la tratarea viselor cu respectul cuvenit tuturor proceselor psihice naturale.

Care sînt punctele „tari” ale metodei freudiene? Iată cîteva:
- visele se interpretează numai cu autorul asociaţiilor visătorului;
- interpretarea constă în transformarea conţinutului manifest în cel latent;
- visele exprimă deghizat dorinţe refulate;
- visele se interpretează pe planul obiectului, adică în relaţia visătorului cu persoane sau situaţii din viaţa sa reală;
- visele sînt reductive la evenimente traumatice din copilăria visătorului;
- interpretarea viselor priveşte exclusiv interesele analizei terapeutice (Freud neagă calitatea premonitivă a viselor)
Freud a stabilit că visele trebuie interpretate pornind de la asociaţiile visătorului. Ce sînt aceste asociaţii şi cum se colectează ele? Este vorba aici de metoda asociaţiilor libere inventată de Freud pentru a explora inconştientul pacienţilor săi.
Aceeaşi metodă, cu o singură modificare, se aplică şi la interpretarea viselor. Modificarea constă în faptul că asociaţiile nu mai sînt complet libere, în sensul că în lucrul cu visele ele sînt legate de anumite teme care constituie tocmai fragmentele visului. Dar şi în acest caz visătorul trebuie să se lase condus de asociaţiile sale fără a interveni deliberat în desfăşurarea lor, fără a selecta sau alege ceva în mod special.
Să dau un exemplu. Cineva a visat o excursie la munte cu mult soare şi cer senin. La un moment dat s-a trezit într-o cameră de hotel, singur, privind la televizor un film horror spunîndu-şi: „lucrurile nu pot merge la infinit aşa”.
Pentru a interpreta acest vis Freud ne cere mai întîi să-l împărţin în bucăţi, apoi să facem asociaţii la fiecare element disparat în parte. Primul pas, fragmentăm visul şi obţinem astfel următoarele elemente:
– excursie la munte;
– soare şi cer senin;
– singur în camera de hotel;
– privesc un film horror;
– spun: „lucrurile nu pot merge la infinit aşa”.
Metoda asociaţiilor
Al doilea pas, oferim asociaţii la fiecare element în parte astfel:
– excursie la munte – îmi place să merg la munte în excursie şi în special la C. Merg ori de cîte ori am ocazia şi mă simt minunat, cu o senzaţie de nedescris. Mai ales la C. simt că mă destind…
– soare şi cer senin – nu este vremea mea favorită. În general soarele de vară cu lumină puternică mă irită şi îmi crează depresie. Îmi mai amintesc şi de o discuţie de ieri, cînd am sugerat cuiva că soarele este un simbol pentru un individ megaloman, psihopat, unul care se crede Dumnezeu.
– singur în camera de hotel – cînd sînt în vacanţă, la munte sau la mare, nu îmi place să petrec prea mult timp în camera de hotel. A fost o vreme cînd am locuit singur la un hotel – nu îmi amintesc cu plăcere de acea perioadă.
– privesc un film horror – soţia mea nu agrează aceste filme – mie îmi plac. Ea preferă comediile şi pentru ca să îi fac pe plac admit să vedem comedii. Acum descopăr că eu nu mai am ocazia să văd filmele mele preferate.
– spun: lucrurile nu pot merge la infinit aşa – mă gîndesc la faptul că totul se schimbă, că lucrurile nu rămîn acelaşi, prietenii, situaţiile de viaţă, chiar pasiunile noastre. Dacă priveşti de la distanţă vezi fluctuaţia evenimentelor.
Interpretare
După terminarea asociaţiilor şi reflectînd asupra lor, visătorul îşi mai aminteşte că nu i-a plăcut întotdeauna la munte, că muntele i-a devenit pasiune după ce l-a convins cutare persoană. Acestă „persoană” a dezvoltat ulterior o psihoză. Un adevărat caz de psihiatrizat.
Desigur că aceste asociaţii vor spori pentru că se adaugă şi alte amintiri, care nu apar din primul moment, care ne ajută însă să extindem aria de acoperire a visului la evenimente mai ample, care includ şi copilăria visătorului.
Interpretarea visului trebuie să aducă la lumină ideile latente care l-au produs. În cazul nostru este un vis de neplăcere legată de faptul că visătorul trebuie să-şi reprime pornirile dominatoare. (Nu mai insist asupra modului cum am ajuns la această interpretare).
Cu ajutorul metodei psihanalitice de interpretare ajungem întotdeauna la dorinţele şi fricile noastre inconştiente, la aspiraţii neatinse – unele de-a dreptul incomode – la lucruri care, în general, nu le lăsăm să transpară în viaţa noastră de zi cu zi. Unele din ele ne îmbolnăvesc.
De aici rezultă şi beneficiul interpretării viselor după metoda lui Freud. Atingînd aceste conţinuturi, inaccesibile pe alte căi, aflăm aspecte despre noi care trebuie aduse la lumină şi tratate într-o manieră responsabilă. Astfel obţinem mai multă bucurie de viaţă, energie în activităţi şi suprimăm inhibiţiile frustrante.
Resurse
-> Vezi secţiunea cursuri din meniu pentru cursurile dedicate metodelor de interpretare la Freud şi Jung.
-> Mai multe despre Sigmund Freud – viaţa şi opera – afli pe unicul site de psihanaliză de la noi: http://www.psihanaliza.org/freud.
-> Vezi şi articolul meu despre metoda lui Freud aici.
-> Despre metoda asociaţiilor libere afli din mai multe surse:
- Articolele publicate pe site-ul AROPA de psihanaliză: https://www.psihanaliza.org/asociatii_libere.html.
- Cursul AROPA de iniţiere în psihanaliză, modulele 1 şi 3 – mergi la pagina de cursuri: https://www.psihanaliza.org/cursuri.html.
- Revista de psihanaliză OMEN publică în fiecare număr informaţii despre analiza viselor şi exemple de vise interpretate – detalii despre revistă găseşti la adresa https://www.psihanaliza.org/aropa/librarie.html secţiunea „Reviste”.
-> Secţiunea dedicată analizei viselor de pe site-ul AROPA de psihanaliză oferă informatii teoretice despre cum se procedează ca si multe exemple de vise interpretate deja. Citeste mai multe aici.
-> De asemenea, recomand cartea Analiza viselor, disponibilă în format electronic (ebook).
Lucrarea prezintă texte despre interpretarea viselor selectate din opera lui Carl Jung, comentate şi adnotate, adeseori oferindu-se şi comparaţii cu metoda lui Freud.
Pe scurt, o carte care nu trebuie să lipsească din colecţia celui care este interesat de acest subiect. Detalii despre cum procuri cartea găseşti la adresa https://www.psihanaliza.org/aropa/ebooks_1.html.
Ana Styla