
Metoda traditionala de interpretare a viselor este si cea mai cunoscuta. Ea porneste de la regula generala care spune ca visul poate fi redus la o semnificatie precisa legata de viata visatorului sau a celor apropiati lui. Doua aspecte esentiale caracterizeaza aceasta metoda:
- convingerea ca visul este o profetie si arata ce se va intimpla in viitor;
- credinta ca orice vis poate fi redus la o semnificatie standard folosind pentru descifrare chei ale viselor.
Cheia viselor este compusa dintr-o lista de cuvinte si fraze care sunt explicate pe baza unui algoritm care nu mai este cunoscut azi. Atunci cind visam, reducem visul la unul sau mai multe cuvinte de baza – de exemplu: mireasa, valiza, soare – si incercam sa legam o interpretare pornind de la semnificatia acestor cuvinte din cheia de vise.
Daca „mireasa” inseamna „veste buna”, „valiza” = „calatorie peste mari si tari”, iar „soare” = „tata”, putem obtine astfel urmatorul mesaj: veste buna de peste mari si tari de la tata.
Metoda traditionala a fost descrisa cu mai multe detalii de autori antici celebri care s-au ocupat integral de arta interpretarii viselor, ca de pilda Artemidor din Daldis si Macrobius. Contributiile lor sunt descrise pe larg in cursul online despre metodele de interpretare.
Metoda traditionala a fost combatuta insa de Sigmund Freud care a dezvoltat propria sa metoda, adica metoda psihanalitica pornind de la exigenta colectarii asociatiilor libere (vezi Sigmund Freud). Carl Jung a adaugat noi dimensiuni metodei traditionale si celei psihanalitice (vezi si Carl Jung).
Chei ale viselor se gasesc peste tot azi. Din nefericire ele nu se mai potrivesc cu cutumele si aspiratiile noaste, astfel ca nu pot fi folosite pentru descifrarea tuturor viselor sau sunt traduse inexact si incomplet dupa cele antice.
Ana Styla