Simbolismul pisicii in vise

Pisica are pentru noi o simbolistica speciala. De fapt sint doua lucruri legate de pisica: firea ei senzuala, extrem de feminina in sensul cel mai erotic cu putinta, si asocierea cu magia, cu vrajitoria. Din cele mai vechi timpuri (vezi in special la egipteni), pisica era venerata ca forta magica sau care poate concentra fortele magice.

Tot legat de magie poate fi adaugat si faptul ca pisica este un vindecator universal pentru ca se spune caCat in dreams extrage energiile negative – devine un fel de filtru binefacator – si ca daca se aseaza pe locul dureros vindeca aproape instantaneu.

In visele noastre pisica poate avea multe semnificatii. In primul rind sint semnificatiile care decurg din experienta fiecaruia cu persoane care intrunesc calitatile pisicii: de obicei o anumita senzualitate combinata cu fatarnicia. Cineva din preajma noastra se poarta ca o pisica, se „pisiceste”, si asta ca sa-si atinga scopurile egoiste. Pisica poate fi pur si simplu o femeie atragatoare care nu precupeteste niciun efort ca sa-si seduca partenerul  Ulterior, luind puterea, nu se mai arata interesata de el.

In acelasi context, aparitia pisicii in vis poate semnala o lipsa la femeile care o viseaza – lipsa feminitatii, care este slaba si vulnerabila, cel putin in aparenta. Visul poate sa indice nevoia de a integra aceste calitati care dau esenta femininului si sentimentul atit de pretios de implinire.

Datorita trasaturilor ei ambivalente pisica poate simboliza propria noastra ambivalenta: o atitudine duala, contradictorie fata de un subiect important. Atractie si repulsie in acelasi timp. Actiune ferma si delasare. Interes si apatie etc.

Pornind de la rezonanta cuvintului, pisica mai poate fi un simbol al sufletului. Cuvintul “pisica” accentueaza in limba româna silabele PI SI care pot sugera prin sonoritate un PC (personal computer), adica sufletul rational, sau mintea, sau chiar “psyche”, suflul de viata cu care a fost dotat omul in momentul creatiei.

In dictionarele mai vechi de vise, pisica inseamna ghinion (daca nu reusesti sa o alungi) – ca in cazul pisicii negre care iti trece prin fata – sau chiar un dusman ascuns care iti vrea raul sau poate sa-ti aduca prejudicii (aici se vede legatura pisicii cu vrajitoria).

Vezi si sectiune Dictionar de vise pentru mai multe detalii despre acest simbol.

Ana Styla

Reclame

Posteaza un vis sau comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.