Semnificatia viselor

Artemidor din Daldis
Artemidor din Daldis, autorul unei cărţi clasice despre arta interăretării viselor.

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au crezut că visele au sens. Că ele transmit voinţa strămoşilor defuncţi, a totemurilor sau a zeilor şi au, în fond, o funcţie premonitivă, adică ne arată viitorul. Interpretarea lor, făcută de cele mai multe ori prin har, trebuia să ne informeze despre evenimentele viitoare.

În lumea greco-romană apar primele teorii despre practica interpretării viselor. Visele sînt sistematizate şi studiate cu atenţie şi seriozitate. Astfel, se descoperă că nu toate visele au sens, că nu toate anunţă evenimente viitoare, că unele dintre ele sunt pur şi simplu produse de excitaţia organelor noastre în timpul somnului sau de dorinţele şi fricile noastre din timpul zilei care a precedat visul. Autorii care au scris cărţi esenţiale despre vise în antichitate sunt Artemidor şi Macrobius.

Ultimii mari autori care şi-au dedicat o parte din viaţa studiului temeinic al semnificaţiei viselor sunt Sigmund Freud şi Carl Jung. Abordarea lor este ştiinţifică, adică porneşte de la datele experienţei, ale experimentului cu visele. Freud, care a pus bazele psihanalizei, a introdus. primul. interpretarea viselor în tratamentul psihic. Jung l-a urmat aducînd noi contribuţii.

Pe scurt, Freud a pus accentul pe aspectul de realizare a dorinţei al visului. Pentru el visul este realizarea deghizată a unei dorinţe inconştiente. El  ascris o monografie dedicată visului, publicată în 1900, Interpretarea viselor. Cartea rămîne şi azi un reper.

Jung a mers mai departe şi a adăugat viselor semnificaţii suplimentare care compensează unilateralitatea vieţii noastră indicînd un sens mai larg spre o împlinire totală numită realizarea sinelui sau proces de individuaţie.

Despre interpretarea viselor după metoda tradiţională (a cărţilor de vise), după Sigmund Freud sau Carl Jung citeşte articolele de la aceste secţiuni (vezi linkurile din bara de meniu).

O introducere substanţială în metodele de interpretare pornind de la credinţele primitive, Artemidor şi Macrobius, pînă la Freud şi Jung oferă cursul online Metode de interpretare a viselor. Te poţi înregistra chiar acum.

Ana Styla

Posteaza un vis sau comenteaza

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: