Carl Jung

Carl Jung

Carl Jung

Carl Jung a fost multă vreme discipolul lui Freud de care se separă ulterior pentru a-şi urma propriul drum. La Jung interpretarea viselor ocupă un loc primordial în psihoterapie. Asta pentru că, în concepţia sa, visul este un mesager al vieţii noastre inconştiente, mai precis al inconştientului colectiv sau arhetipal, şi exprimă astfel trebuinţe care sînt ignorate de conştiinţa trează far care trebuie integrate în personalitatea totală pentru a realiza plenitudinea psihică.

Interpretarea viselor la Jung nu mai porneşte de la asociaţiile libere ale celui care visează (ca la Freud ) ci de la amplificări, altfel spus, semnificaţia visului este determinată prin compararea mesajului său cu diferite produse ale spiritului uman cum ar fi ideile şi credinţele religioase, miturile, legendele şi basmele etc.

Visul la Jung are un caracter prospectiv – adică se referă la viitor – şi se interpretează de obicei pe planul subiectului, adică elementele sale aparent obiective sînt de fapt simboluri ale structurii interne a sufletului visătorului.

Interpretînd visele, Jung obţine o imagine coerentă a totalităţii psihice a visătorului, imagine ce descrie ecoluţia procesului de individuaţie, un al concept-cheie creat de Jung, care desemnează în fapt unirea conştientului şi inconştientului şi stabilirea unui nou centru al personalităţii psihice.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: