Sigmund Freud

Sigmund Freud

Sigmund Freud

Sigmund Freud este primul care analizează temeinic şi pe baze ştiinţifice visele. El porneşte de la interpretarea propriilor sale vise şi, în mod secial, de la celebrul vis al injecţiei Irmei publicat în celebra sa monografia sa Interpretarea viselor (1900).

În această carte, care a fost actualizată mereu de-a lungul vieţii sale, avem nu numai analiza acestui vis ci şi multe alte subiecte interesante legate de vise: un sumar al abordării viselor înainte de Freud, o prezentarea a modului de formare a viselor, analiza simbolurilor, cîteva vise interpretate, idei despre structura aparatului psihic etc.

După analiza visului său folosind metoda asociaţiilor libere, Freud conchide că visele au semnificaţie, ele reprezentînd o împlinire deghizată a unor dorinţe inconştiente. Multe alte interpretări confirmă această concepţie care a rămas în picioare şi azi.

În plus, pentru Freud, funcţia visului este de a proteja somnul. O idee care poate părea unora ciudată.

Există mai multe tipuri de vise – cele de dorinţă (cele mai multe sexuale) sau de angoasă – care se supun deopotrivă regulii împlinirii dorinţei. Freud publică şi vise de comoditate care, şi ele, se supun regulii formulate de el.

De asemenea, Freud interpretează aşa-zisele vise tipice – de zbor, de examen etc. – care apar la toţi oamenii dopotrivă.

Mai departe, interpretarea viselor devine o componentă esenţială a psihanalizei ca metodă de investigare a inconştientului.

 

Resurse online:
Asociaţia română pentru promovarea psihanalizei oferă singurul curs online de inţiere în metoda de interpretare a viselor dezvoltată de Sigmund Freud, la adresa: http://www.psihanaliza.org/freud_visele.html.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: