Sigmund Freud este primul care analizează temeinic şi pe baze ştiinţifice visele. El porneşte de la interpretarea propriilor sale vise şi, în mod secial, de la celebrul vis al injecţiei Irmei publicat în monografia sa Interpretarea viselor (1900).
În această carte, care a fost actualizată mereu de-a lungul vieţii sale, avem nu numai analiza acestui vis ci şi multe alte subiecte interesante legate de vise: un sumar al abordării viselor înainte de Freud, o prezentarea a modului de formare a viselor, analiza simbolurilor, cîteva vise interpretate, idei despre structura aparatului psihic etc.
După analiza visului său folosind metoda asociaţiilor libere, Freud conchide că visele au semnificaţie, ele reprezentînd o împlinire deghizată a unor dorinţe inconştiente. Multe alte interpretări confirmă această concepţie care a rămas în picioare şi azi.
În plus, pentru Freud, funcţia visului este de a proteja somnul. O idee care poate părea unora ciudată.
Există mai multe tipuri de vise – cele de dorinţă (cele mai multe sexuale) sau de angoasă – care se supun deopotrivă regulii împlinirii dorinţei. Freud publică şi vise de comoditate care, şi ele, se supun regulii formulate de el.
De asemenea, Freud interpretează aşa-zisele vise tipice – de zbor, de examen etc. – care apar la toţi oamenii dopotrivă şi au aceleaşi semnificaţii.
Mai departe, interpretarea viselor devine o componentă esenţială a psihanalizei, ca metodă de investigare a inconştientului.
Resurse
-> Articolul meu despre metoda psihanalitică de interpretare a viselor aici.
-> Cursul Freud si visele care ofera informatii accesibile de prima mina.
-> Secţiunea dedicată analizei viselor de pe site-ul AROPA de psihanaliză oferă informatii teoretice despre cum se procedează ca si multe exemple de vise interpretate deja. Citeste mai multe aici.