Un vis de dezintegrare de la AROPA


Dezintegrare

Un vis interesant face subiectul ultimului editorial de la Asociatia romana de psihanaliza. Te invit sa-l citesti si tu pentru ca mi-a facut o impresie deosebita interpretarea lui (https://www.psihanaliza.org/2015_6.html).

Ideea ca eul indivizilor se destrama, ca pesoana se reduce lent la nevoi pur alimentare si de supravietuire nu mi se pare absurda. N-am inteles totusi un lucru: de unde porneste acest impuls spre dezintegrarea personalitatii? Este ca sa zic asa o trebuinta interioara? Si cum sa ne explicam aceasta trebuinta in termeni de psihologie personala?*

In acelasi timp nu as concedia imediat interpretarea visului dupa metoda lui C.G. Jung. Dupa aceasta metoda avem de-a face cu o reconstructie a eului, a personalitatii psihice. Aspectul asta ramine. De adaugat este insa ca reconstructia pare a fi regresiva. Explica pulsiunea mortii aceasta regresiune sau mai este ceva, insidios, in mediul nostru social si cultural?


*La reviziuirea articolului meu in 2023, am gasit formula: pulsiunea mortii plus modele sociale, promovate in mass-media, despre care se vorbeste in articolul sursa.

Ilustratia: pixabay.com, 733215.

3 răspunsuri la „Un vis de dezintegrare de la AROPA”

 1. La intrebarea ta de unde aceasta impulsie de dezintegrare a eului.
  Freud a zis ca orice impulsie e la origine libidinala, si mai preluand din articolul o fraza ”tinerele fete nu mai dau doi bani pe pudoare” aluzia e clara, neputinta eului in fata impulsiei libidinale, fusta femeilor a devenit din ce in ce mai scurta, cum erau femeilw imbracate prin anii 20 sau 30 ? Sa nu mai vorbim de de filmele pentru adulti si videoclipurile care circula pe net si le vad totii copii, unde pudoare ce e pudoarea ? Ar zice un ”modern” din secolul 21.
  Dvs. ce parere aveti ?

 2. Ma gandesc la Freud si la cartea lui, Interpretarea Viselor, in aceasta carte, savantul, isi pune pur si simplu viata pe tava, analizand si explicand bucuriile, fricile lui, etc.
  Ce s-o fi el gandit inainte sa scrie cartea ?
  O fac pentru binele tuturor ? In numele stiintei ?
  Pe facevook sunt cu miile cei care isi expun intimitatea public si sunt chiar mandri ca o pot face, sa fie oare o dovada de curaj ca-ti poti exprima intimitatile in public ? Se poate… pentru ca suntem in zilele noastre indemnati, exprima-te! Spune ce gandesti! Nu fi inhibat!

Posteaza un vis sau comenteaza

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: