Şarpe

OuroborosŞarpele este un simbol universal. În Biblie el este seducătorul şi, deci, sinonim cu atracţia irezistibilă de a transgresa poruncile Creatorului. De aici este un simbol malefic care anunţă dezastre şi suferinţe fără sfîrşit. Şarpele este şi un simbol sexual, în acelaşi context al fructului oprit. El sugerează înlănţuirea erotică şi deliciile ei care nu sunt separate de spaimă sau vinovăţie.

Şarpele este şi un simbol al reînnoirii periodice – pentru că năpîrleşte, şi de aici al eternităţii şi vieţii eterne. În alchimie el este Ouroboros, şarpele care îşi înghite coada, un simbol al universului auto-creat şi care îşi este sieşi suficient.

Din punct de vedere fiziologic şarpele poate sugera sistemul nervos vegetativ şi care guvernează asupra vieţii noastre instinctuale.

Şarpele este nevertebrat – el poate sugera capacitatea de adaptare sau pliere pe condiţiile mediului şi, de aici, ideea de oportunism social. Şarpele poate fi omul amoral care îşi urmăreşte scopurile fără să cedeze cerinţelor morale elementare.

În Noul Testament şarpele este înţelept dar şi în mitologia dravidiană el capătă valenţele celui care are cunoştinţe transcendentale sau este chiar gardianul comorii celei mai de preţ, adică Sinele în psihologia lui Jung.

3 răspunsuri la „Şarpe”

  1. am visat ca cineva ii spunea fratelui meu ca el a fost dragonul casei copilariei noastre.si eu atunci am vazut un sarpe f lat pe pervazul ferestrei de la bucatarie,exterior.si pers. ia mai spus: nu te teme,si acum esti un sarpe,moment in care el sa transformat intrun frumos sarpe mare roscat cu negru,care a inceput sa se miste printre frunze.la care el,fratele,dar sub forma de om,mia spus : si tu esti un sarpe.la care eu mam transformat intrun frumos sarpe galben cu alb,eu fiind blonda.la care eu f speriata am inceput sa strig: eu nu vreau sa fiu sarpe,mie mie frica de serpi,in timp ce sarpele rosu se tot misca printre frunze.de spaima m am trezit dar cand am adormit iar am visat iar sarpele galben,cineva spunandumi:tu esti sarpele asta.de spaima mam trezit iar.la freud parca sarpele simboliza sexul feminin,nu?

  2. As avea si eu o intrebare: cand apare in visele femeilor inseamna ceva in mod special, spre exemplu sa visezi ca esti muscata de un sarpe stand pe pat in timp ce el discuta cu tine?

Posteaza un vis sau comenteaza

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: